ทำโปรไบโอติกแบบง่ายกินกันเถอะ / นก อยู่วนา

By: นก อยู่วนาMaterial type: ArticleArticleSubject(s): spv55m05 | สารเสริมชีวนะ -- การผลิต | นมเปรี้ยว -- การผลิต | ผักดอง -- การผลิต In: ฉลาดซื้อ 18, 135 (พ.ค. 2555) 68-69Summary: การทำโยเกิร์ตแบบโปรไบโอติก สามารถทำได้โดย นำโยเกิร์ตรสธรรมชาติ 1 แก้ว ผสมกับนมรสธรรมชาติ 400-500 มล. ให้เข้ากัน เทลงในภาชนะโดยให้เหลือช่องว่างเล็กน้อย ปิดฝาให้แน่น แล้ววางในที่ไม่มีแสงแดด ประมาณ 1 วัน 1 คืน ซึ่งระยะเวลาการหมัก จะขึ้นอยู่กับปริมาณของเชื้อจุลินทรีย์ นม และอุณหภูมิ หากอากาศร้อนจะใช้เวลาน้อย นอกจากโยเกิร์ตแล้วยังสามารถนำผักต่างๆ เช่น ต้นหอม ผักกาด ผักบุ้งมาแปรรูปเป็นอาหารแบบโปรไบโอติก จำพวกผักดองได้ ซึ่งการทำต้นหอมดองเริ่มจาก นำต้นหอมล้างน้ำให้สะอาดหั่นเป็นท่อน แล้วโรยเกลือทิ้งไว้ประมาณ 15 นาที เมื่อผักสลดให้ขยำเกลือกับต้นหอมเพื่อเอารสขื่นฉุนออกแล้วจึงนำไปล้างน้ำ บีบต้นหอมให้สะเด็ดน้ำ ก่อนใส่ลงในภาชนะแก้วหรือกระเบื้องเคลือบ จากนั้นใส่น้ำพอท่วมผักและใส่ข้าวเหนียวสุก เกลือ หมักทิ้งไว้ 1 วัน 1 คืน ก็จะได้ผักดองแบบโปรไบโอติกไว้บริโภคSummary: Making probiotics yogurts can make by bring 1 glass of yogurt mix with natural milk 400-500 milliliter together, pour in container with a small gap remains, tightly closed then keep in no sunlight place about 1 day 1 night. Fermentation time will depend on amount of microorganisms, milk and temperature, if in hot temperature it will take a little time. Besides yogurt can also bring various vegetables such as spring onions, lettuce, water spinach to processed into probiotics food as pickled. To make pickled spring onions start with clean spring onions, cut into pieces then sprinkle salt on the vegetables, after 15 minutes when spring onions is withered, crumpled spring onions and salt to remove pungent taste then clean with water, squeeze spring onions to drain water out, putting it into a glass or ceramic container then add enough water to cover the vegetables and add cooked sticky rice, salt, pickled for 1 day 1 night will receive probiotics pickled vegetables to eat.
No physical items for this record

YJ2013 M04

การทำโยเกิร์ตแบบโปรไบโอติก สามารถทำได้โดย นำโยเกิร์ตรสธรรมชาติ 1 แก้ว ผสมกับนมรสธรรมชาติ 400-500 มล. ให้เข้ากัน เทลงในภาชนะโดยให้เหลือช่องว่างเล็กน้อย ปิดฝาให้แน่น แล้ววางในที่ไม่มีแสงแดด ประมาณ 1 วัน 1 คืน ซึ่งระยะเวลาการหมัก จะขึ้นอยู่กับปริมาณของเชื้อจุลินทรีย์ นม และอุณหภูมิ หากอากาศร้อนจะใช้เวลาน้อย นอกจากโยเกิร์ตแล้วยังสามารถนำผักต่างๆ เช่น ต้นหอม ผักกาด ผักบุ้งมาแปรรูปเป็นอาหารแบบโปรไบโอติก จำพวกผักดองได้ ซึ่งการทำต้นหอมดองเริ่มจาก นำต้นหอมล้างน้ำให้สะอาดหั่นเป็นท่อน แล้วโรยเกลือทิ้งไว้ประมาณ 15 นาที เมื่อผักสลดให้ขยำเกลือกับต้นหอมเพื่อเอารสขื่นฉุนออกแล้วจึงนำไปล้างน้ำ บีบต้นหอมให้สะเด็ดน้ำ ก่อนใส่ลงในภาชนะแก้วหรือกระเบื้องเคลือบ จากนั้นใส่น้ำพอท่วมผักและใส่ข้าวเหนียวสุก เกลือ หมักทิ้งไว้ 1 วัน 1 คืน ก็จะได้ผักดองแบบโปรไบโอติกไว้บริโภค

Making probiotics yogurts can make by bring 1 glass of yogurt mix with natural milk 400-500 milliliter together, pour in container with a small gap remains, tightly closed then keep in no sunlight place about 1 day 1 night. Fermentation time will depend on amount of microorganisms, milk and temperature, if in hot temperature it will take a little time. Besides yogurt can also bring various vegetables such as spring onions, lettuce, water spinach to processed into probiotics food as pickled. To make pickled spring onions start with clean spring onions, cut into pieces then sprinkle salt on the vegetables, after 15 minutes when spring onions is withered, crumpled spring onions and salt to remove pungent taste then clean with water, squeeze spring onions to drain water out, putting it into a glass or ceramic container then add enough water to cover the vegetables and add cooked sticky rice, salt, pickled for 1 day 1 night will receive probiotics pickled vegetables to eat.

There are no comments on this title.

to post a comment.